Appelboom Malus domestica ‘Elstar’

De appelboom Elstar is het bekendste en meest geteelde appelras van Nederland. Het is een zeer geliefde appel met een mooie roodgele kleur. Het vruchtvlees van de appel is sappig en knapperig en is roomwit van kleur. De smaak is fris en aangenaam zoet. De Elstar is geschikt als handappel, moesappel en dessertappel. De Elstar bloeit rond april/mei met mooie zachtroze bloemen. Rond september zijn de vruchten rijp. Dit ras is winterhard en weinig gevoelig voor ziektes.

Bestuiving

De appelboom Elstar is zelfbestuivend en heeft niet persé een bestuiver nodig om vruchten te krijgen. Maar de boom doet het vaak wel beter en geeft meer vruchten, als er naast zelfbestuiving ook kruisbestuiving plaatsvindt met een ander ras. Klik hier voor de bestuivingslijst, waarin je leest welke soorten elkaar bestuiven.

Standplaats, aanplanten en verzorging

Appelbomen staan bij voorkeur op een plaats in de volle zon of halfschaduw. Een zonnige plek is belangrijk voor de vorming van de bloesem en bevordert de appeloogst. Appelbomen geven de voorkeur aan humusrijke- en goed doorlatende gronden.

Je geeft de fruitboom een goede start als je de boom aanplant in speciale potgrond voor fruitbomen, bv. DCM Vivimus Groenten en Fruit. Het is belangrijk om de boom daarna elk jaar van voeding te voorzien met een organische meststof, bv. DCM Meststof Groenten en Fruit.