Duurzaam ondernemen

Nederland verduurzaamt steeds meer en iedereen krijgt hier mee te maken. Ondernemers zijn echte doeners. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijfsleven sneller verduurzaamt dan de overheid. Grote corporate bedrijven, maar ook middelgrote en kleinere ondernemers gaan nadenken over de toekomst en spelen daarop in. Ondernemers zetten bewust in op het energieverbruik van bedrijfsgebouwen en bij bedrijfsprocessen, daarnaast is er veel aandacht voor het hergebruik van grondstoffen en herstel van de natuur.

ESR Zakelijk

ESR Zakelijk is ‘het energieloket voor ondernemers’ van Energie Samen Rivierenland. ESR adviseert en ontzorgd ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijf. Ondernemers krijgen advies over:

  • het besparen van energie(kosten)
  • het verduurzamen van hun bedrijfspand
  • duurzame opwek (bijvoorbeeld met zonnestroom)

Maak een duurzaam businessmodel

Wil je jouw bedrijf verduurzamen? Vroeg of laat moet elke ondernemer hiermee aan de slag.

Verduurzamen en verdienen, hoe combineer je die twee? Begin bij het in kaart brengen van je bedrijfsmodel. Dat kan met het Business Model Canvas, een handig hulpmiddel van de Kamer van koophandel, waarmee je kunt zien waar jouw bedrijf het verschil kan maken voor mens, milieu en maatschappij. Meer informatie over een duurzaam businessmodel.

Subsidies en regelingen voor ondernemers

Je bedrijf verduurzamen kan een flinke kostenpost zijn. Vooral als je met meer dan één bedrijfsonderdeel aan de slag moet. Verdiep je daarom goed in de subsidies en voordelen die de overheid biedt. Dat kan flink schelen in de kosten. Let ook goed op of je subsidies met elkaar mag combineren. Daardoor krijg je extra voordeel.

Terugblik bijeenkomst netcongestie voor ondernemers

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland zit vol. Dit noemen we ook wel netcongestie. Bedrijven staan hierdoor al vanaf november 2022 in de wachtrij voor een aansluiting of verzwaring op het netwerk. Op 21 februari 2024 was er een bijeenkomst voor ondernemers over netcongestie. De avond werd druk bezocht door zo’n 50 ondernemers van zowel grote als midden- en kleinbedrijven. Namens de gemeente waren de wethouders Stefan van Someren  (Duurzaamheid) en Marien Klein (Economie) aanwezig.

Verhalen van duurzame bedrijven in Neder-Betuwe

Veel bedrijven zijn al goed bezig met het verduurzamen van hun bedrijf en de werkprocessen. Niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook klaar voor de toekomst. En beter voor het milieu! Het gaat vaak om toonaangevende bedrijven en bekende gezichten onder de ondernemers. GMB en VDBH uit Opheusden, Dekker uit IJzendoorn en Healthclub Juliën uit Lienden.

Lees hun verhalen en laat je inspireren!