Slimme bandenpomp

Pomp je autobanden gratis op bij het station Opheusden

Bij de parkeerplaats op het station Opheusden staat een slimme bandenpomp. Automobilisten kunnen hiermee gratis de bandenspanning van hun auto controleren en op de juiste spanning brengen. Eigenlijk zou je je autobanden iedere twee maanden moeten controleren, maar dit gebeurt lang niet altijd. Een auto met een zachte band verbruikt meer stroom of brandstof per kilometer, dan een auto met een harde band.

Slimme bandenpomp levert besparing op van 50 euro per 5000 kilometer

De Slimme Bandenpomp laat direct zien hoeveel euro je bespaart en dat blijkt al snel € 21,50 per keer te zijn. Met een harde band heb je minder CO₂-uitstoot, dus goed voor het milieu. Zachte banden slijten sneller en je hebt meer kans op een klapband.

Eenvoudig en gratis banden oppompen

De bandenpomp is door iedere automobilist eenvoudig te gebruiken. De slimme bandenpomp is 24/7 toegankelijk. Via een touchscreen kun je de juiste bandenspanning instellen, deze wordt op basis van het kenteken getoond. Na afloop zie je direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde CO₂-uitstoot. De bandenpomp is bedoeld voor personenauto’s. De pomp is niet geschikt voor campers.

Enorme besparingen door harde autobanden

In Nederland rijdt maar liefst 63% van de auto’s op autobanden met onderspanning. Dit resulteert in extra CO₂-uitstoot, brandstofverbruik, bandenslijtage, een langere remweg en oplopende kosten voor de automobilist. Door het probleem van onderspanning op te lossen, bespaart Nederland jaarlijks:

  • 200 miljoen liter brandstof
  • 750.000 banden
  • 400.000 ton CO₂-uitstoot
  • 400 miljoen euro

Schoner en veiliger

De slimme bandenpomp draagt bij aan een schonere en veiligere samenleving. Doel is om mensen sneller hun bandenspanning te laten checken. De gemeente huurt de slimme bandenpomp voor een periode van vijf jaar, de pomp is ontwikkeld door de organisatie Band op Spanning.