Zwerfafval-aanpak in Neder-Betuwe

Zwerfafval is afval dat niet terecht komt in de vuilnisbak,
maar op straat, in de berm, op het strand of in parken.

Of het nu per ongeluk of expres op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. De gemeente wil daarom graag samen met inwoners zwerfafval opruimen en zorgen dat de omgeving weer schoon wordt en blijft.

Op deze pagina lees je wat de gemeente en inwoners doen aan activiteiten en initiatieven in jouw buurt en hoe je zelf mee kunt doen om zwerfafval op te ruimen.

Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon

In 2019 is de Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon opgericht. De Zwerfafvalbrigade is een platform voor inwoners, die willen helpen bij het opruimen van zwerfafval. De Zwerfafvalbrigade groeit, iedere dag komen er nieuwe deelnemers bij! Je kunt individueel zwerfafval opruimen of met een groepje.

(Sport) verenigingen kunnen geld verdienen met zwerfafval opruimen!

(Sport)verenigingen kunnen extra geld verdienen met het opruimen van zwerfafval. Als verenigingen 6 keer per jaar het zwerfafval in het gebied opruimen, dan krijgen zij € 500,-. Dat is toch mooi meegenomen!

Schoonmaakactie Schone Waal in maart en oktober

Elk jaar organiseert het landelijke project Schone Rivieren van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation schoonmaakacties in de uiterwaarden van de rivieren in Neder-Betuwe. Deze schoonmaakacties vinden plaats in het voor- en najaar. Verenigingen en groepen krijgen een aantrekkelijk financiële vergoeding voor de clubkas als zij meedoen.

Zwerfafvalacties op scholen door Natuur en Milieu Educatie(NME)

Het NME organiseert elk jaar zwerfafvalacties en excursies op scholen in Neder-Betuwe. Er wordt heel veel zwerfafval opgeruimd door de leerlingen.

Nieuwsbrief Zwerfafval Neder-Betuwe

De Nieuwsbrief Zwerfafval verschijnt een paar keer per jaar en is bedoeld om zwerfafvalvrijwilligers en verenigingen die zwerfafval opruimen te informeren en de onderlinge binding te versterken.

Bijeenkomsten Zwerfafval

Elk jaar organiseren we een bijeenkomst voor zwerfafvalvrijwilligers. De meeste vrijwilligers lopen individueel hun routes. Door de bijeenkomsten leren de vrijwilligers elkaar kennen.

Meld je ook aan als zwerfafvalvrijwilliger!

Hier kun je je aanmelden als zwerfafvalvrijwilliger bij de gemeente Neder-Betuwe. Als je bij de gemeente geregistreerd staat, val je ook onder de vrijwilligersverzekering van de gemeente.

Aanvraagformulier materialen om zwerfafval te rapen

Via dit aanvraagformulier kun je materialen aanvragen om zwerfafval te rapen. Denk aan: hesjes, vuilniszakken, grijpers, handschoenen en ringen.

Praktijkbezoek Hotspots Zwerfafval

Het Zwerfafvalteam van Neder-Betuwe bezoekt hotspots met zwerfafval, die worden gemeld. We bekijken de situatie ter plekke, schrijven een rapport en nemen de nodige maatregelen om zwerfafval te verminderen.

Kaart Nederland Schoon

Op de website van Nederland Schoon staat een interactieve kaart, waarop je kunt zien in welke gebieden inwoners van Neder-Betuwe al schoonmaakacties houden voor een schone buurt. Zet ook jouw schoonmaakactie op de kaart!

Leuke websites en apps over zwerfafval

Er zijn hele leuke websites en apps om Nederland een stuk schoner te maken, zonder zwerfafval!

Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon

Zwerfafvalacties op scholen in Neder-Betuwe

Meld je ook aan als zwerfafval vrijwilliger!

meld je aan

Geld verdienen met je (sport)vereniging door zwerfafval op te ruimen!

Nieuwsbrief Zwerfafval

Schoonmaakactie Schone Waal

Aanvraag formulier zwerfafval materialen

vraag je materiaal aan

Jaarlijkse Bijeenkomst Zwerfafval

Leuke websites en apps over zwerfafval

Lees de verhalen van zwerfafvalvrijwilligers

Interview Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon

Verslag actie schone waal