Stap 1: Maak een onderhoudsvriendelijk tuinplan

Veel mensen willen graag een groene tuin bij hun huis. Maar tuinieren is niet ieders grootste hobby en niet iedereen heeft groene vingers. Een onderhoudsarme tuin is dan wel zo prettig. Hoe pak je dat aan?

Bekijk je tuin goed en richt je tuin op grote lijnen in

Bekijk je tuin goed. Waar schijnt de zon het langst? Waar valt de meeste schaduw en wat is de structuur van de bodem? Door hier rekening mee te houden, kun je je tuin goed indelen en makkelijk de juiste planten en materialen kiezen. Meet je tuin op en bedenk in grote lijnen wát je wáár in je tuin wilt plaatsen. Waar komt een schuurtje, het terras of een schommel voor de kinderen? Waar komen planten of leg je een moestuin aan? Zorg voor een juiste balans tussen tegels èn bloemen en planten in je tuin. Zo begin je goed voorbereid aan de inrichting.

Gebruik duurzame materialen

Investeer in duurzame materialen voor bijvoorbeeld een pad, schutting of tuinmeubels. Op die manier hoeft je minder snel iets te vervangen en heb je er minder onderhoud aan. Een hardhouten schutting van een Europese houtsoort met FSC-keurmerk gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Een groene haag zorgt voor beschutting en privacy. Voor het terras en paden zijn keramische tuintegels slijt- en kleurvast, makkelijk schoon te maken, waterafstotend en licht van gewicht. Tegels, die water doorlaten of grasbetontegels met gaten, zijn ook duurzame oplossingen. Leg stevige paden aan met schelpen, boomschors, split of grind.

Tips

  • Doe inspiratie op. Op sociale media, zoals Pinterest, vind je leuke ideeën. Op websites van tuincentra, bouwmarkten en woonprogramma’s staan ook veel mooie voorbeelden en (DIY)-tips.
  • Tweedehands materialen zijn ook duurzaam: denk aan tweedehands tuintegels, bloempotten en balkonbakken.
  • Gebruik geen schadelijke bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke ongediertebestrijders zijn vogels, egels, spinnen en spitsmuizen, die je kunt lokken met je diervriendelijke tuin.

Sterke inheemse planten en bodembedekkers

Nederlandse planten zijn goed bestand tegen ons klimaat. Deze planten slaan goed aan en hebben weinig onderhoud nodig. Op de juiste standplaats doen ze het goed in de tuin. Er zijn talloze planten waar je niet veel naar om hoeft te kijken. Zo maak je je tuin niet alleen onderhoudsvriendelijker, maar ook een stuk gezelliger!

Zet laagblijvende bodembedekkers tussen de andere planten. Kies bodembedekkers die oorspronkelijk in Nederland voorkomen, dat is beter voor je tuin en de biodiversiteit. Een natuurlijke oplossing tegen onkruid, die veel onderhoud scheelt. 

Maak een planning en laat de natuur haar gang gaan

Wanneer moet wat gebeuren? Zo deel je naast je tuin óók je tijd duurzaam in. Je tuin is een ecosysteem op zich. Hij zit vol met leven. Lucht, water en de bodem hebben allemaal invloed op elkaar en hierdoor houden planten, beestjes, schimmels en andere organismen elkaar in leven. Er is sprake van een natuurlijke kringloop. Zie je tuin dus als een mooi stukje natuur en laat het lekker op zijn beloop.

Websites

terug naar overzicht