Stap 2: Wip die tegels eruit!

In Nederland worden tuinen steeds minder groen. In een tuin vol tegels wordt het veel heter, dan in een groene tuin. Tegels warmen op in de zon, ze houden de warmte vast en geven deze af aan de lucht, hierdoor veroorzaken tegels juist hitte. En hitte is heel slecht voor de gezondheid van mens en dier.

Een groene tuin zorgt voor verkoeling

De zomers worden langer en warmer, hitte is niet gezond voor ons. Bomen, planten en struiken zorgen voor verkoeling in de tuin. De bodem neemt regenwater op en planten kunnen hierdoor groeien. Via de bladeren verdampt een groot deel van het water en dit heeft een verkoelende werking op de omgeving. Bomen en planten zorgen ook voor schaduw, dat is ook verkoelend. In een tuin met veel groen is het al snel 5 tot 10 graden koeler dan in een tuin vol met tegels.

Tips

  • Zorg voor minder tegels en meer groen in je tuin, zo wordt je tuin een stuk aangenamer in de zomer.
  • Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groene tuin goed is tegen stress. En je wordt er gelukkiger van, een groene tuin is dus goed voor de gezondheid!
  • Elke week grasmaaien is veel werk, je hoeft natuurlijk geen gras te nemen. Er zijn genoeg manieren om je tuin groener te maken, zonder al te veel werk.

Een groene tuin kan ook onderhoudsarm zijn

Tuinen worden vaak betegeld, omdat dit onderhoudsvrij zou zijn. Maar tussen de tegels groeit vaak onkruid of de tegels worden groen door algen en mossen, dus ook een tuin met tegels vraagt onderhoud. Een groene tuin kan ook onderhoudsarm zijn.

Website

terug naar overzicht