Stap 3 Plant inheemse planten in je tuin
Plant en zaai Nederlandse planten, bomen en struiken in je tuin, dit zijn inheemse planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Deze zijn sterk en kunnen tegen het weer, de seizoenen en de beestjes. Je kunt hierop letten bij het zaaien, en de keuze van planten, bomen en struiken. Daardoor neemt de kans van slagen van jouw groene tuin toe.
Maak een beplantingsplan voor een mooie tuin
Maak een plan om verschillende planten mooi te combineren in je tuin. Geen zin om zelf te puzzelen? Tegenwoordig zijn er ook plantenpakketten te koop, zodat je zelf niet meer hoeft na te denken over welke planten mooi bij elkaar staan. Houd rekening met hoogteverschil van planten. Hoge planten of struiken plant je achteraan tegen de schutting of heg. Als je een border hebt waar je helemaal omheen kunt lopen, dan plant je hem juist in het midden. Zo zorg je er voor dat al je planten zichtbaar zijn en niet verdwijnen achter hogere planten.
In de zon of in de schaduw?
Kijk goed naar het verschil in zonlicht in je tuin. Volle zon, gefilterd licht of diepe schaduw maken best wel veel verschil. Gefilterd licht valt door de bomen, dit is geen diepe schaduw, zoals gebouwen dat veroorzaken. Als een tuin minder dan drie uur zon óf een aantal uur gefilterd licht krijgt, dan spreken we van een schaduwrijke tuin. Als planten op de juiste plek staan, hebben ze minder onderhoud en water nodig. En zijn ze minder vatbaar voor plagen en ziektes.
Geef je tuin een gezonde bodem
Voor de tuin is een gezonde bodem erg belangrijk. Bomen en planten zullen beter groeien en bloeien en een gezonde bodem houdt het water goed vast. Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen van belang: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels de voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Een vruchtbare en gezonde bodem krijg je door er (zelfgemaakte) compost of organische mest door te mengen.
Maak je eigen compost
Maak compost van je eigen GFT-afval. Dit kun je gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin. Composteren is gewoon ‘afval laten rotten’. Bij een kleine tuin kun je een houten of plastic compostvat nemen en bij een grote tuin kun je een plek onder een boom uitkiezen.
Tips
- In een schaduwrijke tuin is gras geen succes, het groeit er niet tot nauwelijks. Kies dan voor stenen, grind of laagblijvende bodembedekkers.
- Gebruik niet teveel compost, daar worden je planten kwetsbaar en slap van.
- Gooi niet teveel tuinafval in één keer op de composthoop, maar doe het in delen. Gooi de hoop eens in de zes weken om, zodat het tuinafval kan luchten.
Water geven
Geef goed water! Jonge plantjes hebben nog geen wortels om (diep) vocht uit de grond te halen. Als planten groter worden, moet je goed in de gaten houden dat de bodem niet te droog wordt. Ook in een schaduwrijke tuin met grote bomen moet je controleren of de bodem niet uitdroogt. Alle planten hebben water nodig om te groeien en te blijven leven.