Stap 4 Zorg voor biodiversiteit in de tuin

Wat is biodiversiteit?

Met biodiversiteit bedoelen we meer verschillende soorten planten, insecten en dieren. Door klimaatverandering en het ingrijpen van de mens hebben steeds meer dieren- en plantensoorten het moeilijk, ze verdwijnen of sterven uit.

Bloeiende Nederlandse planten en meer groen

Een groene tuin geeft onderdak aan insecten en vogels en voor wie geluk heeft misschien ook wel aan een egel. Zet verschillende Nederlandse bloemensoorten en bloemdragende bomen in je tuin, die na elkaar bloeien, dan is er altijd iets te eten voor insecten. Laat in de winter bladeren op de grond liggen, een egel doet hier zijn winterslaap in. Zo krijg je meer verschillende planten, insecten en dieren in je tuin.

Een diervriendelijke tuin

Bij een diervriendelijke tuin bestrijd je ongedierte op een natuurlijk manier.

  • Egels en vogels eten veel schadelijke insecten, zoals slakken, rupsen en kevers. Zorg daarom in je tuin voor extra beschutting voor vogels en egels. Zet op warme dagen ondiepe vogelbadjes (buiten het bereik van katten) neer om vogels aan te trekken.
  • Bijen en vlinders: zaai en plant bloemen, zoals boskamperfoelie en vingerhoedskruid, deze bieden een prettige leefomgeving voor bijen en vlinders.
  • Insecten bestuiven bloemen en eten luizen. Plaats een insectenhotel om nuttige insecten aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes, vlinders en bijen.

Insecten zijn onmisbaar in de tuin

Insecten zijn onmisbaar voor de natuur en in je tuin. Ze bestuiven planten en zijn voedsel voor vogels. In Nederland sterven veel insecten. Door landbouwgif en ziektes, maar ook omdat mensen meer stenen in hun tuin hebben om tuinmeubelen of buitenkeukens op te zetten. Daardoor zijn er steeds minder rommelige plekjes voor insecten om te overwinteren of zich voort te planten. Minder insecten betekent ook minder vogels en andere dieren die insecten eten. En daarmee gaat de biodiversiteit hard achteruit.

Koop of maak een insectenhotel

Met een insectenhotel bied je deze nuttige beestjes een fijne nestel- en schuilplaats. Je kunt insectenhotels in vele soorten en maten kopen bij een tuincentrum, bouwmarkt of online. Op de site van Natuurmonumenten lees je hoe je eenvoudig zelf een insectenhotel maakt.

Tips voor een insectenhotel

  • Plaats je insectenhotel op een plek in de volle zon, daar houden insecten het meest van. 
  • Bescherm het insectenhotel tegen regen en wind.
  • Een insectenhotel kun je het hele jaar door in je tuin of op je balkon plaatsen. Heb geduld, het hotel vult zich vanzelf.
  • Spinnen zijn dol op insecten, houd de spinnen zoveel mogelijk weg.
  • Lok de insecten naar je insectenhotel met bloeiende planten in je tuin.
  • Laat het hotel in de winter op z’n plek staan, anders verstoor je de insecten en overleven ze het niet.

Website

terug naar overzicht