Stap 5 Vang water op in de tuin
Heftige regenbuien en wateroverlast
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien. In tuinen met veel tegels kan het water niet in de grond wegzakken en krijgen we wateroverlast. Bij flinke buien moeten we ervoor zorgen dat al het regenwater niet in het riool terecht komt, want ook het riool kan overstromen. Regenwater kunt je eenvoudig afkoppelen van het riool en bovengronds of ondergronds opvangen. Zo verklein je de kans op wateroverlast en verdroging van de grond. Een groene tuin kan het water in de bodem opnemen.
Plaats een regenton
Zomers moet je je planten water geven, dit kan duurzaam. Door een regenton vang je het regenwater op en dit kun je tijdens droge perioden gebruiken. Bij warm en droog weer scheelt dat in het verbruik van schoon drinkwater. Je kunt de regenton direct aan je regenpijp verbinden. Online staan verschillende instructiefilmpjes hoe je zelf een regenton kunt aansluiten.
Tips:
- Zet de regenton op een verhoging, zo zet je de tuingieter er gemakkelijk onder.
- Zet een regenton op een schaduwrijke plek, dit voorkomt opwarming en algengroei.
- Een deksel op de ton houdt het water helder en voorkomt muggen.
Een vijver of wadi in de tuin
Leg een vijver aan in je tuin. Graaf een gat in de grond en maak deze waterdicht met vijverfolie. Je kunt je vijver beplanten met moerasplanten om libellen, salamanders, kikkers en padden aan te trekken. Of maak een gat in de grond zonder folie met eventueel wat grind op de bodem, dit is dan een kleine wadi, waar je het regenwater bij hevige buien kort in opvangt. De rest van de tijd staat de wadi droog.
Waterdoorlatende bestrating
Tegels en klinkers laten weinig water door, maar er zijn alternatieven. Wissel terrastegels af met stroken of voegen met grind of steentjes. Of gebruik houten vlonders of houtsnippers met worteldoek eronder of (gras)tegels met gaten voor gras, mos of gravel.
Een groen dak aanleggen
Het aanleggen van een groen dak helpt bij het opvangen van regenwater en is goed voor meer biodiversiteit. Een groen dak houdt ongeveer de helft van het regenwater vast en insecten zijn dol op de plantjes. Je kunt het zelf aanleggen op een garage, een uitbouw of een schuurtje met trays met sedum. Kijk wel of het dak stevig genoeg is. Naast het vasthouden van water, zorgt het groene dak voor verkoeling in de zomer en extra isolatie in de winter. Tot slot ziet het er ook nog mooi uit!
Websites
- www.weerproof.nl
- www.waterklaar.nl
- www.nationaletuincheck.nl
- www.asr.nl/blog/diy-regenton-aansluiten