Stap 6 Groenten uit je eigen moestuin

Start met een moestuin

Als je je eigen groenten kweekt, ben je heel duurzaam bezig. Een moestuin kun je ook op een balkon aanleggen, in potten kun je ook sla, tomaten, komkommers en kruiden kweken.

Je kunt allerlei groenten en fruit kweken: aardbeien, frambozen, appels, pruimen, blauwe bessen, bramen, allerlei soorten sla, komkommers, tomaten, paprika’s, bieten, spinazie, courgettes, enz. En je kunt je eigen kruidentuin maken met bijvoorbeeld munt, peterselie en salie.

Weinig onderhoud, veel opbrengst en heel gezond

Een moestuin onderhouden valt best mee, het is minder werk dan veel mensen denken. Een  moestuin starten kan voor weinig geld. Een paar zaadjes planten en na een paar maanden heb je een lekkere avondmaaltijd. Een moestuin kan wel tot 25% aan boodschappen besparen en het is ook nog biologisch.

Wat heb je nodig?

Een stukje grond, een paar planken en wat zaden. Koop niet meteen potgrond, maar kijk eerst eens hoe je eigen grond het doet. Met de planken timmer je een rand om je moestuingrond heen. Zo houd je de grond bij elkaar en de slakken (een beetje) tegen. Zaden koop je in de winkel, online of ruil je met anderen.

Moestuin tips

  • Begin met groenten en fruit die makkelijk te verbouwen zijn, bijvoorbeeld sla, radijs en courgette. Er is ook speciale moestuingrond te koop.
  • Zaai in fases: zaai niet alle zaden in één keer, maar faseer, zodat je op verschillende momenten kunt oogsten. Anders eet je een hele week sla.
  • Op tijd oogsten: haal wat rijp is op tijd uit de tuin. Eet het op, geef het weg of vries het in. Kijk op internet hoe je groenten en fruit kunt invriezen.
  • Zelf zaden drogen: haal zaden uit je geoogste groente en fruit. Laat ze even rustig drogen. Je kunt ze ook nog even in de vriezer stoppen om bacteriën te doden. Dit zijn de zaden voor volgend seizoen, zo is de cirkel rond.

Moestuin winterklaar maken

Aan het einde van het seizoen maak je je moestuin netjes. Wied het onkruid. Dek de tuin af met een goede laag compost en laat de grond rusten tot je weer gaat zaaien.

Websites    

terug naar overzicht