Terugblik bijeenkomst netcongestie voor ondernemers

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland zit vol. Dit noemen we ook wel netcongestie. Bedrijven staan hierdoor al vanaf november 2022 in de wachtrij voor een aansluiting of verzwaring op het netwerk.

Netcongestie in Neder-Betuwe: wat zijn de (on)mogelijkheden voor ondernemers?

Op 21 februari 2024 was er een bijeenkomst voor ondernemers over netcongestie. De avond werd druk bezocht door zo’n 50 ondernemers van zowel grote als midden- en kleinbedrijven. Namens de gemeente waren de wethouders Stefan van Someren  (Duurzaamheid) en Marien Klein (Economie) aanwezig.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het programmateam Duurzaamheid en het team Economie samen met externe partners Liander en DOE Rivierenland.

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland zit vol. Dit noemen we ook wel netcongestie. Bedrijven staan hierdoor al vanaf november 2022 in de wachtrij voor een aansluiting of verzwaring op het netwerk.

Netbeheerder Liander

Gastsprekers Rob Vonk en Christian Klep van de regionale netbeheerder Liander gaven een toelichting op de regionale situatie en het perspectief voor ondernemers. Zij hadden best een schokkende boodschap: tot en met 2029 kunnen bedrijven niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet en zijn er zeer beperkte mogelijkheden voor bestaande bedrijven om te groeien in stroomverbruik.

Presentatie Netbeheerder Liander


De boodschap dat de krapte op het netwerk waarschijnlijk nog tot 2029 duurt, is een domper voor veel ondernemers. Zij stellen veel technische en kritische vragen aan Liander èn de gemeente of deze situatie niet te voorkomen was. Hadden ze niet eerder moeten beginnen met de uitbreiding van het net. Zag men dit nou niet eerder aankomen?

DOE Rivierenland

De insteek van DOE Rivierenland is positiever: wat kan wel? DOE helpt ondernemers bij het maken van de juiste keuzes van het verduurzamen van hun bedrijf en pand. Alexander van Setten van DOE Rivierenland gaf praktijkvoorbeelden van mogelijke oplossingen zoals  een energie-management-systeem en batterijopslag. Bij deze presentatie werden veel vragen gesteld over zonneparken in de buurt en waarom de bedrijven daar niet direct stroom van kunnen krijgen.

Presentatie DOE Rivierenland

Zorgen over groei en ontwikkeling

De aanwezige ondernemers uitten hun zorgen over deze boodschap: er zit een rem op mogelijkheden voor groei, ontwikkeling en verduurzaming van bedrijven. Dit schaadt de economie.

Gemeente faciliteert Liander waar mogelijk

Wethouder Stefan van Someren liet de ondernemers weten dat de gemeente er alles aan doet om de netbeheerders TenneT en Liander te faciliteren bij netverzwaringen. Denk hierbij aan: ruimte beschikbaar stellen voor trafo-huisjes, gezamenlijk optrekken bij de aanleg van kabels en leidingen en het faciliteren van de uitbreiding van schakelstations.

Kleine windmolens

Er waren ook veel vragen over de mogelijkheid van kleine windmolens bij het bedrijf.

Een ding was duidelijk na de bijeenkomst: netcongestie is een onderwerp dat de komende tijd letterlijk en figuurlijk veel energie gaat vragen van iedereen!