Actie Schone Waal op 9 oktober: verenigingen halen container vol zwerfafval uit uiterwaarden Neder-Betuwe

Op 9 oktober werd de Actie Schone Waal georganiseerd. Zes verenigingen hielpen mee met het opruimen van zwerfafval in de uiterwaarden van Neder-Betuwe. Langs de Waal werd vanaf de Alexanderbrug tot aan de kerncentrale in Dodewaard troep opgeruimd. Samen hebben de verenigingen een volle container met maar liefst 980 kilo zwerfafval opgehaald. De Actie Schone Waal zorgt ervoor dat veel troep niet met de rivier mee de zee in spoelt.

Handschoenen, zakken en vuilgrijpers

Om 10.00 uur gingen de opruimploegen van start, goed uitgerust met handschoenen, vuilgrijpers, zakophouders en plastic zakken. ’s Middags om 14.00 uur was de container helemaal gevuld met zwerfafval.

Minder kleine plasticflesjes door statiegeld

Natuurlijk wordt het gebruikelijke zwerfafval opgeraapt, zoals: glas en (bier)flesjes, veel blikjes, veel grote plasticflessen en -bekertjes, piepschuim, snoeppapiertjes, lege chipszakjes, veel kleine kapotte stukjes plastic, plastic kratjes, stukken touw en complete vuilniszakken met afval. Door de nieuwe statiegeldregeling op kleine plasticflesjes werden deze bijna niet meer gevonden. Dit helpt dus echt!

Van Maxi-Cosi tot onderbroek

Er werden ook bijzondere zaken gevonden, zoals een Maxi-Cosi, autobanden, een tribune-zitje, een kinderbadje, stootblokken en een onderbroek. Verder was het opmerkelijk dat iemand die de opruimploeg zag aankomen doodleuk nog een eindje verderop een volle vuilniszak neerzette. Het is toch niet normaal om je troep zomaar in de natuur te dumpen.

Zes verenigingen uit Neder-Betuwe

De verenigingen die meehielpen waren: Muziekvereniging Kunst na Arbeid, Sportfokkersvereniging Dodewero, Vrouwenvereniging Dorcas, Vereniging  Ons Tehuis, DGV Dodewaard en Buurtvereniging de Voorste Akker. Volleybalvereniging DOVOL gaat volgende week nog Waaljutten.

Doe ook mee met de volgende actie!

De Actie Schone Waal wordt tweemaal per jaar georganiseerd: in april en oktober. Verenigingen krijgen een financiële vergoeding voor de hulp bij het opruimen van zwerfafval. Nieuwe verenigingen die ook willen meedoen met de actie kunnen zich opgeven via email: duurzaamheid@nederbetuwe.nl.