Zwerfafvalacties op scholen in Neder-Betuwe

Het Natuur en Milieu Educatiecentrum (NME) in Neder-Betuwe organiseert in opdracht van de gemeente regelmatig zwerfafvalacties op scholen. In maart 2023 tijdens de Week van Nederland Schoon werden veel acties georganiseerd. Deze keer deden 5 scholen met in totaal maar liefst 280 leerlingen mee aan de zwerfafvalacties.

Bewustwording van zwerfafval en de schade aan de natuur

De lessen over zwerfafval zetten de kinderen aan het denken over vervuilend gedrag en wat dit doet met de natuur. Zwerfafval in de berm is geen fraai gezicht. Ook drijft veel troep met de rivieren mee naar zee. De plasticsoep wordt steeds groter. Bij de opruimactie zien kinderen wat er allemaal ligt en aan het eind van de dag hebben ze flink wat vuilniszakken vol opgeraapt, dit bevordert het bewustzijn. Ze gooien hierdoor zelf hun afval, zoals blikjes, snoeppapiertjes en papierenzakdoekjes niet meer zo achteloos weg in de natuur.

Zwerfafvallessen op school

De zwerfafvallessen van het NME bestaan meestal uit twee onderdelen: een interactieve les op school of op het schoolplein èn een zwerfafvalopruimactie rondom de school. De gemeente en het NME zorgen voor voldoende materialen voor de zwerfafvalactie, zoals vuilniszakken, handschoenen, veiligheidshesjes en grijpers. De scholen krijgen vooraf een infobox zwerfafval met daarin posters, boekjes en een overzicht van afspraken en veiligheidsregels rondom de opruimactie.

Vijf scholen deden in maart 2023 mee

Dit schooljaar hebben diverse scholen meegedaan aan een zwerfafvalactie. De deelnemende scholen waren de Sébaschool, de Prins Willem Alexanderschool, Het Palet, De Hien en de Rehobothschool. Met deze zwerfafvalactie deden in totaal al 280 leerlingen mee. Dit jaar worden nog meer zwerfafvalacties georganiseerd, sommige scholen hebben zich hier al voor opgegeven.

Excursie in het buitengebied

Het NME organiseert ook excursies voor scholen in het buitengebied. De kinderen vinden dit vaak geweldig. Van zo’n praktijkles van het NME steken ze heel veel op. Ze vinden veel zwerfafval met daarbij soms de  vreemdste dingen, die mensen zomaar in de natuur weggooien. Als het straks beter weer wordt, gaan de excursies weer van start.

Zwerfafvalzakken worden opgehaald door Avri

Het NME vraagt aan AVRI om direct na afloop van de zwerfafvalactie het verzamelde zwerfafval bij de scholen op te halen. Het is vaak ongelooflijk hoeveel zakken met zwerfafval er dan staan!