NIP-subsidie (Nationaal Isolatieplan) gemeente Neder-Betuwe


Heb je een slecht geïsoleerde woning (energielabel D, E, F of G) en wil je je woning verduurzamen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de NIP-subsidie van het Nationaal Isolatieplan. Door het verduurzamen van je woning breng je de energiekosten omlaag en verhoog je het wooncomfort. Lees snel verder om te kijken of je in aanmerking komt!

Voor wie is de subsidie?

De subsidie is beschikbaar voor woningeigenaren met een slecht geïsoleerde woning. Een slecht geïsoleerde woning wordt gekenmerkt door:

  • Woningen met een energielabel D,E, F of G
  • Mocht een woning geen geldig energielabel hebben dan is een woning slecht geïsoleerd als minimaal 2 van de volgende bestaande bouwdelen niet of slecht zijn geïsoleerd: bodem, vloer, gevel (waaronder de spouwmuur), dak, zolder, ramen en deuren.

Je mag de maatregelen uit laten voeren, maar het is ook mogelijk om als doe-het-zelver aan de slag te gaan.

Doe-het-zelvers krijgen meer subsidie

Doe-het-zelvers krijgen meer subsidie voor de genomen maatregelen, dus dit levert nog meer voordeel op.

Waar kan je de subsidie voor gebruiken?

Je kunt de subsidie aanvragen voor de volgende duurzaamheidsmaatregelen:

  • spouwmuur-, vloer-, dak-, zolder-, bodem- of gevelisolatie;
  • energiezuinige ventilatiemaatregelen;
  • isolerend glas.

Voor welke periode is de subsidie beschikbaar?

De subsidie is beschikbaar voor maatregelen die op of na 1 januari 2023 zijn uitgevoerd. De einddatum voor de subsidieregeling is 31 december 2026. De subsidieregeling kan eerder gesloten worden wanneer het subsidieplafond bereikt is. Wees er dus snel bij, want op=op.

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de NIP-subsidie is maximaal € 1555,- per woning. De subsidie kan afhankelijk van de maatregelen lager of hoger dan dat bedrag uitpakken. Betaling vindt achteraf plaats.

Subsidie aanvragen via het Woningdossier

Voordat je subsidie aanvraagt, maak je je eigen Woningdossier. Hierdoor krijg je een goed inzicht in de mogelijkheden van de meest geschikte maatregelen voor jouw woning. Je ziet wat ze je kosten en wat ze je opleveren.

Kom ik voor subsidie in aanmerking?

Als je het Woningdossier hebt ingevuld, bel je met het Energieloket. Zij bespreken met je voor welke subsidies jij in aanmerking komt. Wil je eerst liever een huisbezoek van het Energieloket? Vraag dit dan aan. 

Energieloket Neder-Betuwe

Tel. 0345-50 40 12 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Meer subsidie aanvragen

Er zijn nog twee subsidieregelingen beschikbaar!

Deze subsidieregelingen zijn allemaal met elkaar te combineren, je kunt dus ‘stapelen’. Misschien hoef je hierdoor zelfs niets meer te betalen voor het verduurzamen van je woning.

Hoe financier ik een eventueel restbedrag?

De subsidies helpen je financieel een aardig eind op weg. Niet alle woningeigenaren hebben gespaard voor het verduurzamen van hun huis. Als je na aftrek van de subsidies zelf nog een bedrag moet investeren, dan kun je hiervoor tegen gunstige rente een Toekomstbestendig Wonen Lening.

Met een looptijd van 15 jaar betaal je dan misschien nog maar 15 euro aan aflossing per maand, afhankelijk van hoeveel je nog moet lenen. Maar ondertussen daalt je energierekening door de duurzaamheidsmaatregelen met een veelvoud van die 15 euro per maand. Dus onderaan de streep wordt je hier financieel beter van.