
Veelgestelde vragen over het Woningdossier
Wat is het Woningdossier?
Het digitale Woningdossier is een nieuw instrument van het Energieloket. Het digitale Woningdossier helpt woningeigenaren om stapsgewijs hun woning te verduurzamen.
Waarom is het verstandig om het Woningdossier in te vullen?
Op dit moment zijn er drie subsidies beschikbaar. Dit is tijdelijk. Dus als je nu meedoet heb je veel financieel voordeel en straks niet meer. De subsidies zijn bedoeld om woningeigenaren daadwerkelijk op weg te helpen met het verduurzamen van hun woning.
Hoe helpt het Woningdossier bij het verduurzamen van mijn woning?
Door het invullen van het Woningdossier krijg je:
- een stappenplan voor de verduurzaming van jouw woning
- een overzicht van wat je bespaart op je energierekening door de duurzame maatregelen
- de mogelijkheid om direct subsidies en andere financiële tegemoetkoming aan te vragen
- advies hoe je een eventueel restbedrag tegen gunstige voorwaarden kunt financieren
Via het Woningdossier krijg je toegang naar websites om subsidies, financiële regelingen, offertes en eventueel een Toekomstbestendig Wonen Lening aan te vragen.
Hoe werkt het Woningdossier?
In het Woningdossier worden je allereerst een aantal algemene vragen gesteld over jouw woning, zoals adres, bouwjaar, type woning. Daarna worden specifieke vragen gesteld, zoals ‘Heb je al iets aan verduurzaming gedaan?’ (dit weet je wel) of ‘Hoe hoog is je energierekening per maand?’ (dat kan je eenvoudig opzoeken). Het Woningdossier maakt dan een analyse van jouw woning.
Hoe helpt het Woningdossier mij bij het verduurzamen van mijn woning?
Met de basisgegevens die je hebt ingevoerd, gaat het Woningdossier pas echt aan het werk. Je krijgt een stappenplan: waar kun je het beste mee beginnen? Dus wat kun je beter eerst doen en wat later. Je krijgt ook inzicht in wat elke maatregel jouw financieel oplevert. Met welk bedrag gaat jouw energierekening omlaag, als jij bijvoorbeeld vloerisolatie neemt? Het Woningdossier helpt je om keuzes te maken en de uitvoering te regelen. Waar en hoe subsidies aanvragen? Hulp bij het opvragen van offertes bij installatiebedrijven. Tot aan het aanvragen van een Toekomstbestendig Wonen Lening aan toe voor een eventueel restbedrag. Je hebt overzicht en begeleiding tijdens het hele verduurzamingsproces van jouw woning. Speciaal voor jou, op maat.
Wat als ik het lastig vind om het Woningdossier zelf in te vullen?
Via het Energieloket kan je een huisbezoek aanvragen, dan komt een adviseur bij jou thuis om je te helpen met het invullen van het Woningdossier.

Welke subsidies kan ik aanvragen met behulp van het Woningdossier?
Er drie subsidies voor woningeigenaren. De Investeringssubsidie voor Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de RVO is al een aantal jaren beschikbaar, maar daar komen nu twee extra subsidies bij. Via het Nationaal Isolatie Programma (NIP) van het Rijk gaan we NIP-subsidie verstrekken om de woning te isoleren, door isoleren gaat je energierekening fors omlaag. Daar bovenop hebben we als gemeente nog speciaal voor woningeigenaren in Neder-Betuwe de Subsidie Verduurzamen Koopwoningen. De drie subsidies mag je ‘stapelen’, dus dat scheelt je dan al gauw duizenden euro’s.
Kan ik alleen met subsidies mijn huis verduurzamen?
De subsidies helpen je financieel een aardig eind op weg. Maar niet alle woningeigenaren hebben gespaard voor het verduurzamen van hun huis. Als je na aftrek van de subsidies zelf nog een bedrag moet investeren, dan kun je hiervoor tegen gunstige rente (1,6 %) een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen.
Met een looptijd van 15 jaar betaal je dan misschien nog maar 15 euro aan aflossing per maand, afhankelijk van hoeveel je nog moet lenen. Maar ondertussen daalt je energierekening door de duurzaamheidsmaatregelen met een veelvoud van die 15 euro per maand. Dus onderaan de streep wordt je hier financieel beter van.
Hoe kan ik de subsidies aanvragen?
Vul eerst het Woningdossier in met de gegevens over jouw woning. Bel daarna met het Energieloket. Met de gegevens die je hebt ingevuld in het Woningdossier kan de adviseur van het Energieloket zien voor welke subsidies jij in aanmerking komt. Zij helpen je verder.
Kan ik verder nog hulp krijgen bij het stappenplan?
Ja, het Energieloket kan jou ook helpen bij de uitvoering van het stappenplan. Bijvoorbeeld bij het maken van keuzes of het beoordelen van offertes van installatiebedrijven.
Wat is het telefoonnummer van het Energieloket?
Energieloket Neder-Betuwe
Tel. 0345-504012 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur)